Kaj poruši črevesno ravnovesje?

Kaj vse vpliva na to, da število koristnih bakterij v črevesju upade?

1. Slabe prehranske navade

Prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati in sladkorji je vse prepogostokrat na našem jedilniku, tako pri odraslih, kot pri otrocih. Takšna hrana pospešuje razrast slabih bakterij in kvasovk (kandida) na račun koristnih bakterij. Tudi prehranjevanje, ki temelji pretežno na mesnih izdelkih in zanemarja zelenjavo in sadje, zavira rast koristnih bakterij.

2. Klorirana voda, alkohol in kava

Klorirana voda, alkohol in kava imajo škodljiv vpliv na mikrofloro v črevesju. Klorirana voda iz pipe, ne samo, da uničuje koristne bakterije v prebavnem traktu, vsebuje tudi karcinogene (rakotvorne snovi) snovi imenovane trihalometane, ki se nalagajo v maščobnih tkivih povsod po telesu, povzročajo mutacije celic in zavirajo delovanje imunskega sistema. Kava ima dvojni učinek na zdravje črevesja. Kofein v kavi deluje odvajalno, hkrati pa kava in napitki, ki vsebujejo kofein, delujejo kot diuretiki, to pomeni, da iz telesa odstranjujejo tekočine in povzročajo zaprtje.

3. Uporaba antibiotikov

Jemanje antibiotikov v primeru bolezni ne uniči samo slabih bakterij, ampak tudi dobre. Samo ena terapija z antibiotiki lahko naredi resno škodo v prebavnem traktu, saj uničuje tudi dobre bakterije. Večkrat ko jemljete antibiotike in dlje kot traja terapija z njimi, več možnosti je, da se bo v vašem telesu razrasla kvasovka (Candida Albicans).

Ne smemo pa pozabiti na antibiotike, ki se nahajajo v naši hrani. Če uživamo le meso, perutnino, ribe (gojene) in mlečne izdelke živali, ki so vzgojene na industrijskih farmah, potem z vsakim obrokom zaužijemo tudi antibiotike (skupaj z hormoni in različnimi toksini). Vse to ima škodljiv vpliv na koristne bakterije v črevesju.

4. Sintetični estrogeni

Sintetični estrogeni, v obliki kontracepcijskih tablet ali nadomestne hormonske terapije, prav tako zmanjšujejo populacijo koristnih bakterij.

5. Stres

Koristne bakterije so zelo občutljive na stresne situacije v telesu. Stres spremeni ravnotežje pomembnih hormonov, kar vpliva na zmanjšanje koristnih bakterij.

Shopping Cart
Scroll to Top